Vervolg: ‘Laat Amsterdams kind niet voorgaan’

De gemeenteraad en wethouder Marjolein Moorman willen niet dat Amsterdamse leerlingen voorrang krijgen op kinderen uit de regio bij de plaatsing op de middelbare school. ‘We kunnen de gemeentegrenzen niet zomaar sluiten.’

‘Asociaal’, ‘onverdedigbaar’, ‘een ontstellende houding van de grootste stad van het land’: de raad is niet te spreken over het door schoolbesturen opgestelde scenario, waarin Amsterdamse leerlingen voorrang krijgen bij de plaatsing op een middelbare school. Pas als die allemaal een plek hebben, komen kinderen uit de omliggende gemeenten aan bod.

“We kunnen kinderen uit Diemen of Landsmeer niet de dupe laten zijn van een falend plaatsingssysteem in Amsterdam,” aldus Diederik Boomsma (CDA). “Een rare move,” vindt Anne Marttin (VVD).

De kritiek richtte zich op de Osvo, de koepel van Amsterdamse schoolbesturen, die twee scenario’s heeft opgesteld om achtstegroepers meer kans te geven op een plek op hun middelbare school van voorkeur. Het resultaat van de matching dit jaar viel namelijk tegen: wel kwam ruim 80 procent van de achtstegroepers terecht op hun voorkeursschool, maar 277 van de 7672 scholieren (3,6 procent) werden ingeloot op een school buiten hun top 5.

Omliggende gemeenten, zoals Diemen, Oostzaan en Landsmeer, hebben echter geen middelbare school: kinderen schrijven zich in Amsterdam, Zaanstad of Purmerend in. Ouders uit de regio vrezen nu dat Amsterdam de grenzen sluit. Bijna 3500 van hen hebben een onlinepetitie ondertekend tegen dit scenario.

Een raadsmeerderheid diende gisteren een motie in waarin de voorrang wordt afgewezen. Ook wethouder Moorman is kritisch. “Ik ben het eens met mensen die zeggen dat het toch niet zo kan zijn dat Amsterdam de grenzen sluit. Zeker niet voor leerlingen uit gemeenten die geen volledig onderwijsaanbod hebben.” Ze zal de raadswens overbrengen bij de Osvo, die over het matchingsysteem gaat. De gemeente heeft een belangrijke stem, maar de Osvo kan die negeren.

In het tweede scenario melden leerlingen zich aan bij een of meer scholen. Als ze niet worden geplaatst op hun nummer 1, komen ze daarna alleen in aanmerking op scholen waar nog plek is. Moorman is geen voorstander van dit scenario, dat veel weg heeft van het verfoeide systeem dat een paar jaar geleden door de gemeente is afgezworen.

Bron: Het Parool, MICHIEL COUZY